Sonah Fine Foods maakt van catering een belevingSonah Fine Foods maakt van catering een beleving
Back Back Interview

Sonah Fine Foods maakt van catering een beleving

29 april 2024

Het gaat ze om de onvergetelijk herinnering, om de indruk die is achtergelaten. Catering moet een beleving zijn; de perfecte balans tussen verantwoord en smakelijke eten van de allerhoogste kwaliteit, geserveerd op een manier die raakt. Creatief en onderscheidend, dat is waar Sonah Fine Foods Amsterdam voor staat. Oprichter en eigenaar Eelco Meerman is uitgesproken over de eigenzinnige manier, waarop hij zich in het topsegment manifesteert: ‘Leren, ontwikkelen en doorgroeien in ons vak kan alleen met creativiteit, een beetje durf en op een verantwoorde manier,  die oog houdt op de wereld om ons heen. We hanteren daarvoor drie pijlers: Kwaliteit dichtbij zoeken, creatief zijn en een persoonlijke aanpak. Die nemen we mee in al onze plannen, elk voorstel en in de uitvoering ervan.’

Ondernemen zit in het dna

Als kleine jongen wilde Eelco al heel graag de tafel dekken, als er bij hem thuis werd gegeten. Niet het koken, maar die aankleding trok hem. En dat is er altijd in gebleven. ‘Ik weet wat lekker is, maar ik weet ook hoe ik wil, dat de presentatie daarbij aansluit.’ Toch duurde het nog even voor hij hiervoor de touwtjes zelf in handen nam. Hij doorliep de hotelschool, werkte in verschillende gerenommeerde restaurants en bij cateraars, zowel in net lagere als het topsegment. Zes jaar geleden kon hij de drang om voor zichzelf te beginnen niet langer weerstaan: ‘Mijn ouders waren ondernemers, het zit in mijn dna. En ik wist ook toen heel zeker, dat je je dromen achterna moet gaan. Dat ik het risico gewoon moest durven nemen.’

Alleen het hoogtepunt telt

Zo werd Sonah Fine Foods geboren, een bedrijfsnaam, afgeleid van onderdelen van de voornamen van zijn twee kinderen Mason en Leah. ‘Het mag dus niet misgaan, ik kan de kinderen toch niet teleurstellen’, luidt de plausibele verklaring. Aan zijn drive zal het niet liggen. ‘Ik heb een flinke dosis bewijsdrang, ben creatief en wil nooit teleurstellen. Het operationele catering vak leerde ik op de werkvloer. Het mooiste aan ons vak vind ik het proces van een idee en concept naar event. Vaak betekent dit, dat we beginnen met een lege vloer in de ochtend en pieken met het wow-event in de avond. En eigenlijk willen we niets achterlaten, behalve indrukken, een blijvende herinnering. Daar is alle inzet, energie en drukte op gericht: alleen dat hoogtepunt telt.’

Partners in Sonah Fine Foods

Eelco werkt met zijn compagnon Wouter Blaser. ‘Hij heeft zijn sporen verdiend in vele fine dining restaurants en heeft zichzelf opgewerkt tot allround chef met een eigen stijl en signatuur.’ Samen hebben ze het restaurant ‘VadeVi’ en Sonah Fine Foods. ‘Ook Julien, die vast bij ons werkt en verantwoordelijk is voor het operationele gedeelte, is een onmisbare schakel. Wij vormen een klein, flexibel en hecht team van mensen, die van hun vak houden.’ Sonah Fine Foods verzorgt op jaarbasis inmiddels de catering van zo’n kleine 200 evenementen. ‘Van intieme diners voor 10 mensen tot grote partijen met wel 800 tot 1200 gasten.’

Creativiteit wordt steeds belangrijker

Sonah Fine Foods beschikt over een eigen state-of-the-art keuken, beheerd door een vaste chef met vaste sous-chefs. ‘We vullen de crew, zowel die in de keuken als in de opbouw en bediening, aan naar gelang de omvang van de partij.’ Eigen meubilair heeft Sonah Fine Foods niet, wel allerlei decoratiemateriaal, groter en klein. ‘Juist het creatieve onderdeel van events wordt steeds belangrijker. Een goede vertaling van het concept is voor opdrachtgevers van essentieel belang. Wij maken daarom heel veel presentatiemiddelen zelf. Volledig op maat gemaakt en perfect aansluitend bij de look en feel van het desbetreffende event.’ Dit is iets wat Eelco persoonlijk ook heel tof vindt:  ‘Samen met Maartje, die bij ons verantwoordelijk is voor de realisatie van alle creatieve ideeën, gaan we bij een aanvraag dan ook vaak meteen kijken of we er een persoonlijke touch aan kunnen geven.’

Tekst: Henny Beijer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!