KAS Woerden: toppunt van duurzaamheid in het Groene Hart KAS Woerden: toppunt van duurzaamheid in het Groene Hart
Back Back Locaties

KAS Woerden: toppunt van duurzaamheid in het Groene Hart

01 september 2023

De term duurzaamheid is onlosmakelijk verbonden met evenementenlocatie KAS Woerden. Het voormalige kantoorpand in het Groene Hart heeft een tweede leven gekregen en is getransformeerd tot een inspirerende en duurzame locatie voor meetings en evenementen. Bij de renovatie is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, bijvoorbeeld in het gebruik van materialen en het verbruik van energie. Hoe meer mede-eigenaar Jonathan Ruijter vertelt over de locatie, hoe meer je ontdekt dat duurzaamheid bij KAS Woerden vervlochten is met vrijwel alles.

 

Groene gevel en kassen op het dak

Wat gelijk opvalt wanneer je bij KAS Woerden arriveert, is de indrukwekkende groene gevel. Op de muur van het pand zijn panelen van gerecycled plastic gemonteerd, waarin een irrigatiesysteem is verwerkt. De panelen worden gevoed met water en mestvoeding en de planten krijgen precies wat ze nodig hebben dankzij een sensor. Het resultaat is een groene gevel die bijdraagt aan de duurzame uitstraling van het gebouw.

De twee kassen op het dak van het pand, tevens de naamgevers van KAS Woerden, springen ook direct in het oog. De ene kas is ingericht als cateringruimte met een groot dakterras. Hier worden lunches, diners en barbecues verzorgd. De andere kas is geschikt als plenaire zaal of hoofdruimte bij evenementen. Op de verdiepingen daaronder bevinden zich grote en kleine break-out zalen. In totaal heeft KAS Woerden een oppervlakte van 3.500 vierkante meter. 

Duurzaamheid

Een duurzame locatie trekt ook duurzame organisaties aan. ‘Meer dan de helft van de evenementen die bij KAS Woerden wordt georganiseerd, heeft wel iets met duurzaamheid te maken,’ vertelt Ruijter. ‘De locatie zelf is vaak een integraal onderdeel van het programma en we vertellen onze gasten graag over de duurzame aspecten van het gebouw en de catering. De gasten worden hier nauw betrokken en kunnen bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de oesterzwammenkwekerij in één van onze kassen, of ze kunnen onze stoelen van gerecycled plastic uitproberen. In de zuidkas kweken we kruiden die we in de keuken gebruiken en gasten kunnen daar zelf ook munt knippen voor hun thee. We vinden het erg belangrijk om iedereen mee te nemen in ons verhaal omdat het zorgt voor een stukje extra bewustwording.’

Catering: vers, lokaal en duurzaam

De Ruijter vertelt dat duurzaamheid ook een belangrijk aspect is voor de catering op de locatie: ‘We werken met eigen koks die gebruik maken van verse producten, afkomstig van boeren uit de omgeving. Bij de lunch eet je geen banaan uit Zuid-Amerika, maar een appel uit Woerden. Er is veel aandacht voor de herkomst van de producten en er wordt gewerkt met producten uit het seizoen.’

Het restaurant op de vierde verdieping heeft een open keuken waar je de chefs aan het werk ziet. Het menu wisselt per event en per seizoen en biedt een gevarieerd aanbod van vlees, vis, groenten, fruit, kaas en ruime vega en vegan opties. ‘Ook zit er altijd wel een soepje bij, die maken we van onze eigen overgebleven groenten of met ingrediënten van De Verspillingsfabriek,’ vertelt Ruijter trots. ‘We kijken ook heel actief hoe we onze dranken duurzamer kunnen aanbieden. Zo zijn we van frisdrank overgestapt op siropen, aangevuld met plat of bruisend water. Siroop is enorm geconcentreerd dus het scheelt een hoop logistieke bewegingen.’

Bij KAS Woerden is bewust gekozen voor een ander cateringconcept dan een lopend buffet. Het cateringpersoneel komt naar de gasten toe om de gerechten te serveren, van basic streetfood tot meer luxe gerechten. Ruijter voegt toe: ‘Zo wordt er zoveel mogelijk voorkomen dat er eten onnodig wordt weggegooid en werken we steeds meer toe naar een zero waste toekomst.’

 

Tekst: Stefanie Crone

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!