Botenparade Magere Brug. Foto: Jeroen PloegerBotenparade Magere Brug. Foto: Jeroen Ploeger
Back Back Eventcase

EventCase: Klap verzekert Amsterdam Gay Pride

10 februari 2017

Overal en elke dag vinden er noemenswaardige events plaats, georganiseerd door de krachtige Nederlandse evenementenbranche. Tevreden opdrachtgevers die hun doelstelling bereikt hebben, gasten die met een blijvende herinnering naar huis gaan en bureaus en locaties die kunnen terugkijken op een succesvol geproduceerd evenement. Wij vinden het de moeite waard om die events – klein, groot, met een kenniselement of juist fun, spraakmakend, intiem of spectaculair – een plek te geven op Events.nl in de rubriek EventCase.

Naam evenement » Amsterdam Gay Pride
Soort evenement » Publieksevenement
Opdrachtgever » Stichting Amsterdam Gay Pride
Verzekeringsmaatschappij » Klap
Contactpersoon Klap » Michiel Bredius
Contactpersoon Stichting Amsterdam Gay Pride » Lucien Spee
Datum evenement » Jaarlijks in de eerste week van augustus
Locatie » Amsterdam
Doelgroep » Iedereen die de emancipatie en de gelijkwaardigheid van homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen steunt is welkom om deze vrijheid te vieren.
Aantal gasten » ruim 500.000

Samenvatting van het evenement

Tijdens de Amsterdam Gay Pride vinden in één week tijd op verschillende locaties festiviteiten plaats. Van straatfeesten en podia in de stad tot de beroemde Canal Parade op het water. 'De Stichting Gay Pride is erg professioneel. Ze organiseren een grandioos feest, maar houden tegelijkertijd ook rekening met de risico's en kunnen goed inspelen op veranderingen', aldus Michiel Bredius, commercieel directeur van Klap. 'Er kan inderdaad van alles misgaan', beaamt Lucien Spee, managing director van Stichting Amsterdam Gay Pride. Moeiteloos geeft hij een opsomming. 'Boten kunnen zinken of aanvaringen veroorzaken, mensen en materialen kunnen overboord vallen, tenten kunnen wegwaaien, er kunnen extreme weersomstandigheden optreden, we moeten echt overal rekening mee houden.'

Wat zijn de risico's?

Het verzekeren van zo'n groot evenement klinkt als een gecompliceerde puzzel, want waar moet je beginnen? Michiel en Lucien weten er alles van. 'Er bestond eigenlijk geen verzekering die voor een evenement als Amsterdam Gay Pride van toepassing was. Samen met Michiel heb ik alle mogelijke risico's in kaart gebracht. Ik vanuit mijn expertise als organisator van Amsterdam Gay Pride en Michiel vanuit zijn expertise als verzekeringsspecialist. Dat Michiel in het bestuur van Sail heeft gezeten, scheelde ook', licht Lucien toe. 'Michiel heeft heel wat werk moeten verzetten om een verzekering op maat te maken. Er was wel een verzekering voor carnavalswagens, maar niet voor feestboten.'

 

  • De Dam. Foto: Jeroen Ploeger
    De Dam. Foto: Jeroen Ploeger
  • Rembrandtplein. Foto: Jeroen Ploeger
    Rembrandtplein. Foto: Jeroen Ploeger
  • Amstel. Foto: Jeroen Ploeger
    Amstel. Foto: Jeroen Ploeger
  • Rembrandtplein. Foto: Jeroen Ploeger
    Rembrandtplein. Foto: Jeroen Ploeger
  • Amstelveld. Foto: Jeroen Ploeger
    Amstelveld. Foto: Jeroen Ploeger
  • Botenparade 2017. Foto: Jeroen ploeger
    Botenparade 2017. Foto: Jeroen ploeger
  • Winnaar botenparade 2017. Foto: Jeroen ploeger
    Winnaar botenparade 2017. Foto: Jeroen ploeger
  • Foto: Cris Toala Olivares
    Foto: Cris Toala Olivares
  • Foto: Cris Toala Olivares
    Foto: Cris Toala Olivares
  • VIP tribune. Foto: Marjolein van Veen
    VIP tribune. Foto: Marjolein van Veen
  • Lucien Spee met Ard van der Steur in overleg over veiligheid
    Lucien Spee met Ard van der Steur in overleg over veiligheid

Maatregelen nemen

'Ieder jaar bepalen we met behulp van de risicoanalyse welke maatregelen we moeten nemen en wat we moeten verzekeren. Denk aan veiligheid. Na de aanslagen in Orlando vorig jaar, hebben we de beveiliging voor EuroPride 2016 flink opgeschaald. Je kunt je voorstellen dat bij toenemende dreiging de verzekeringspremie zou kunnen stijgen. Dit konden we ondervangen door met een pakket aan extra beveiligingsmaatregelen te komen. Zo volgden we met medewerkers en vrijwilligers scenariotrainingen en zorgden we onder andere voor meer controle. Hiervoor hebben we nauw samengewerkt met de politie, gemeente en andere overheids- en hulpdiensten', vertelt Lucien.

Risico's spreiden

Amsterdam Gay Pride heeft te maken met verschillende partijen. Deelnemers aan de Canal Parade, toeschouwers op de kade en feestgangers in de stad, maar ook met medewerkers, toeleveranciers zoals cateraars en pontonbouwers. 'Als tijdens een evenement iets misgaat, kan de advocaat van het slachtoffer verschillende partijen aansprakelijk stellen. De organisator, maar ook de gemeente en de toeleverancier. Daarom moeten alle betrokkenen zich minimaal voor aansprakelijkheid verzekeren', aldus Michiel.

Behalve aansprakelijkheid zijn er nog meer factoren waarmee rekening gehouden moet worden. 'Een paar jaar geleden moest de Canal Parade met een uur vervroegd worden, vanwege onweer. Het was een enorme operatie, maar het is ze wel gelukt', herinnert Michiel zich. 'Stel dat een evenement geannuleerd moet worden, vanwege extreem weer of omdat een locatie door onverwachte omstandigheden niet toegankelijk is, dan kan een toeleverancier daar ook schade van ondervinden. Gelukkig is dat allemaal te verzekeren. Hetzelfde geldt voor materialen als podia en tribunes en ongevallen, maar er moet vooraf wel goed over nagedacht worden.' Klap heeft voor alle deelnemers, leveranciers en andere betrokkenen aan de Amsterdam Gay Pride een passend verzekeringspakket samengesteld. Dit pakket wordt via de organisatie van het evenement aan alle betrokken partijen aangeboden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!