Drie redenen om jouw event naar Friesland te brengen!Drie redenen om jouw event naar Friesland te brengen!
Back Back Locaties

Drie redenen om jouw event naar Friesland te brengen!

30 april 2018

De interesse voor Friesland groeit al jaren. Geen wonder, want het is een prachtige en veelzijdige provincie die veel te bieden heeft. Dagjesmensen, toeristen uit onze buurlanden, bootbezitters en wandelaars: ze weten onze provincie en masse te vinden. Al jaren weten zij dat het in Friesland goed toeven is op, langs en in het water.

Nu Friesland dit jaar culturele hoofdstad van Europa is, ligt al die kennis op straat. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat iedereen ervan mee kan profiteren! Ondernemers en de cultuursector laten graag zien wat ze te bieden hebben. Een theatervoorstelling op het water, praamvaren of avonturen beleven op de Waddenzee? Het kan allemaal.

Niet alleen de toeristen brengen de elfstedenprovincie graag een bezoekje. Ook de eventindustrie wordt zich er steeds meer van bewust dat Friesland gewoon the place to be is. Een familie-uitje, maar ook bijvoorbeeld een bedrijfsfeest kan heel goed in Friesland georganiseerd worden. Want zeg nou zelf: om de afstand hoeft geen enkel bedrijf het te laten. Maak er gewoon een weekend van, maak je hoofd leeg en doe inspiratie op voor nieuwe ideeën! De redenen om voor Friesland te kiezen? Ze zijn legio, maar hieronder de belangrijkste drie.

1. Geen stukje Friesland is hetzelfde

Wie deze provincie kent, weet precies het verschil in landschap. De hei tegen de Groningse grens aan is in niets te vergelijken met de bossen van Appelscha. De dijk bij Holwerd en de Waddenzee is compleet anders dan het Sneekermeer. 'Ik zie Friesland als een grote eventlocatie', vertelt Floriaan Zwart, directeur van uit-zeilen. Hij is specialist in bedrijfsuitjes op het water en laat dagelijks diverse groepen de schoonheid van Friesland zien. 'Het mooie is dat alles per boot kan. Dat is deel van de beleving.' Hij heeft veel klanten van buiten de provincie die telkens versteld staan van de schoonheid van Friesland. Buitenlandse klanten kunnen natuurlijk tulpen kijken in de Keukenhof, maar een tripje met een sloep is veel avontuurlijker.

2. In 2018 is cultuur oververtegenwoordigd

Al bekend met het culturele hoofdstadproject Sense of Place? Wendy Gooren, projectmedewerker van dit bijzondere project weet er alles van. 'Onze culturele landschapsroute (vanaf juli 2018) in het Waddengebied, draait om beleving. We verbinden natuur en cultuur op zo’n manier dat we de bezoekers als het ware met nieuwe ogen naar het landschap laten kijken. We willen inzetten op slow tourism, op bezoekers die in alle rust, op eigen gelegenheid en in eigen tempo de projecten en de verhalen gaan ontdekken.' Bijvoorbeeld het verhaal van het dorp Blije, dat zich sterk verbonden voelt met het Wad en nu buitendijks, een nieuwe terp wil maken. Een nieuwe belevingsplek om mensen naar dorp en waddenkust te trekken, om oude verhalen te vertellen en nieuwe verhalen te maken. Bezoekers kunnen tijdens de route via augmented reality al zien hoe deze er uit gaat zien.

3. Op de vele wateren die Friesland rijk is, ben je er echt even uit

Harlingen staat deze zomer in het teken van de Tall Ship Races. Dat is niet alleen leuk voor Harlingers zelf en toeristen, maar ook eventmanagers kunnen optimaal gebruik maken van deze happening op het water. 'De zakelijke markt kan heel goed terecht bij de Tall Ship Races', vertelt Femke van Straten. Evenementen vinden plaats op zeer bijzondere schepen, die voor de gelegenheid naar Harlingen komen. 'We varen dan een stuk de haven uit richting Terschelling', vertelt ze. 'De Waddenzee op, dan hebben klanten al het gevoel even weg te zijn.' Onderweg hoeft niemand zich te vervelen: er wordt vaak een maaltijd verzorgd en de kapitein vertelt over het schip. Maar werken is ook mogelijk: een vergadering organiseren kan natuurlijk ook aan boord van een van de schepen. Er is een ruim aanbod van zakelijke arrangementen aan boord van varende en stilliggende nationale en internationale schepen voor zowel kleine als grote groepen.

Nieuwsgierig geworden naar Friesland, projecten rondom culturele hoofdstad en de waterrijke omgeving? Kom mee op 17 mei naar het event Connected by Water. Hier komen verhalen aan bod die Friesland te bieden heeft, in gezelschap van ondernemers en culturele projecten die de provincie rijk is. Meer informatie en aanmelden kan via: meetinfriesland.nl/inspiratieevent.

Door > Noor Vloeimans

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!