Van Gogh Museum start met yogalessen Van Gogh Museum start met yogalessen
Back Back Nieuws

Van Gogh Museum start met yogalessen

21 maart 2024

Het Van Gogh Museum en De Nieuwe Yogaschool kondigden gisteren officieel hun samenwerking aan, die zich vertaalt met een reeks yogalessen in het Van Gogh Museum. De samenwerking is onderdeel van het programma ‘Open up met Vincent’ – een initiatief waarmee het Van Gogh Museum een positieve bijdrage wil leveren aan het gesprek over mentale gezondheid vanuit de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh.

Verdieping door kunst en yoga

De eerstvolgende les wordt op zondag 7 april gegeven. De les, wisselend van yin yoga, restorative yoga en flow, is ontworpen om deelnemers vanuit het werk en leven van Vincent van Gogh op een andere manier naar zichzelf te laten kijken. Aan de hand van verschillende werken van Van Gogh zoals Amandelbloesem en Vlinders en klaprozen maken deelnemers een reis door de seizoenen. Na de les kunnen de deelnemers het museum bezoeken om de werken die tijdens de yogales voorbij zijn gekomen, in het echt te bekijken.

Helende kracht van kunst

Waar yoga en meditatie voor velen een bewustzijnsverruimende en helende ervaring is, was voor Vincent kunst een bron van helende kracht en hoop. In 1889 schreef Vincent aan zijn broer Theo: ‘Vroeger wist ik wel dat je je armen en benen kon breken en dat dat dan later weer kon herstellen, maar ik wist niet dat je geestelijk gebroken kon worden en dat dat nadien ook herstelde.’

Open Up met Vincent

De samenwerking tussen het Van Gogh Museum en De Nieuwe Yogaschool is onderdeel van het programma ‘Open Up met Vincent’, waarbij het museum sinds 2022 verschillende creatieve en mindful activiteiten aanbiedt. De maandelijkse yogalessen zijn een logische uitbreiding van dit aanbod.

‘We hopen dat deze samenwerking niet alleen een moment van rust en inspiratie biedt, maar ook een gelegenheid is om kunst op een vernieuwende en een meer bewuste manier te beleven. Door bewustzijnsverruiming. Iets waar wij ons dagelijks mee bezighouden tijdens onze workshops, opleidingen en lessen’, zegt Mariken, mede-eigenaar en docent bij De Nieuwe Yogaschool. Alle actuele informatie over het Open up met Vincent programma is hier te vinden. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!