Nationale Sportherdenking zwemsport Nationale Sportherdenking zwemsport
Back Back Nieuws

Nationale Sportherdenking zwemsport

08 april 2024

Op 4 mei is de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. Het thema van 2024 is de zwemsport. Op verzoek van het Comité Nationale Sportherdenking vragen de KNZB en Reddingsbrigade Nederland aan hun verenigingen of zij kennis hebben van oorlogsslachtoffers binnen hun voormalige ledenbestand. ‘Alle namen van vermoorde sporters verdienen het gekend en genoemd te worden’, aldus Lodewijk Asscher, voorzitter van het Comité Nationale Sportherdenking. 

Op 13 maart 1947 publiceerde de KNZB een overzicht van omgekomen zwemmers in de Tweede Wereldoorlog. Hierop stonden de namen 160 slachtoffers, afkomstig van enkele tientallen clubs uit heel Nederland, die we meesturen als bijlage. Verder werd gemeld dat er van de Amsterdamse zwemclub De Watervrienden circa 200 Joodse leden waren vermoord. Hun namen zijn alleen onbekend, omdat meteen na de Duitse inval de complete clubadministratie werd vernietigd. Het enige wat we weten is dat De Watervrienden méér leden hebben verloren dan alle andere Nederlandse zwemclubs bij elkaar opgeteld.

Alle slachtoffers uit de zwemsport staan centraal bij de Nationale Sportherdenking van 4 mei bij het Olympisch Stadion, die gaat over de zwemsport. In samenwerking met de KNZB en Reddingsbrigade Nederland, die in de oorlogsjaren waren gefuseerd, wordt onderzocht wie die mensen waren en onder welke omstandigheden zij zijn omgekomen. Verder wordt er gezocht naar nog onbekende slachtoffers, vooral Joodse leden van zwemclubs.

Oproep voor informatie

In aanloop naar de Nationale Sportherdenking onderzoekt sporthistoricus Jurryt van de Vooren deze lijst om zoveel mogelijk gegevens toe te voegen. De KNZB en Reddingsbrigade Nederland doen daarom een oproep aan hun leden om in hun eigen omgeving te zoeken naar informatie. Hiervoor kunnen jubileumboeken, clubbladen en notulen worden geraadpleegd. Wellicht zijn er nabestaanden, die beschikken over relevant materiaal, zoals foto’s en brieven. Deze gegevens kunnen worden verstuurd naar jurryt@sportgeschiedenis.nl.

Alle informatie is welkom, zelfs als er twijfel is of iemand door oorlogsgeweld is omgekomen. Zo werd in de oorlogsjaren vaak het begrip ‘noodlottig ongeluk’ gebruikt als doodsoorzaak, waarmee in de meeste gevallen werd bedoeld dat iemand was omgekomen door Duits oorlogsgeweld, zoals een bombardement of executie. Vanwege de toenmalige censuur kon dat niet vrijuit worden vemeld.

Oorlogsslachtoffers in de sport

De Nationale Sportherdenking besteedt elk jaar aandacht aan de duizenden oorlogsslachtoffers in de sportwereld. In 2022 werden de namen gepresenteerd van circa 3000 voetballers. Vorig jaar was er een geactualiseerde lijst met bijna 250 schakers.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!