De Food100-lijst van 2023 is bekendgemaakt!De Food100-lijst van 2023 is bekendgemaakt!
Back Back Nieuws

De Food100-lijst van 2023 is bekendgemaakt!

04 september 2023

Food100 maakt voor de zevende keer bekend wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen.

Effectieve aanpak van voedseluitdagingen

‘We staan voor een gigantische voedseluitdaging’, vertelt Sheila Struyck namens de Food100-jury. ‘Niet alleen zijn er ongelooflijk veel mensen om te voeden, maar er is een zeer nauwe correlatie tussen de opwarming van het klimaat en de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door voedselproductie, -bereiding en -verbruik. Die problemen zijn omvangrijk en urgent, daarom hebben we dit jaar resultaat meer beloond dan inspanning.’

Focus op AI, voedselverspilling en gedragsverandering

De Food100-lijst – met daarop 50 voedselveranderaars van onder de 35 jaar en 50 impactmakers van boven de 35 jaar – beslaat de volledige voedselketen. Van dienstverlening tot educatie, technisch tot culinair en van agrariër tot chemicus. Wat opvalt in de lijst van dit jaar is het grote aantal oplossingen dat gebruikmaakt van AI, de aandacht voor het terugdringen van voedselverspilling, de focus op gedragsverandering. Daarnaast is de gastronomie goed vertegenwoordigd in de Food100 van 2023.

Zo verbetert Johanna Schacht als Head AI bij Orbisk de technologie van voedselafvalmonitors waarmee chefs hun voedselverspilling kunnen terugdringen. Frank Holleman laat consumenten met zijn platform Fork Ranger duurzamere eetkeuzes maken door vaker seizoensgebonden en plantaardig te koken. En Marco Snikkers gaat als oprichter van OneThird voedselverspilling tegen door zijn klanten te helpen met voorspellingen over de houdbaarheid van groente en fruit.

Tegen de stroom in

Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een steuntje in de rug geven, zodat ze doorzetten en doorgaan. ‘Deze aanpakkers verdienen erkenning en aanmoediging’, zegt Struyck. ‘Het kost nou eenmaal meer moeite om tegen de stroom in te ondernemen of om je baas te overtuigen van je vernieuwende plannen, dan gewoon doen wat iedereen doet.’

De Food100-jury

De Food100 is samengesteld door een onafhankelijke vakjury. Meer dan 300 aanmeldingen werden beoordeeld op vier criteria om tot de definitieve lijst te komen: daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!