Branche toont zich strijdbaar op CPFE2023 Branche toont zich strijdbaar op CPFE2023
Back Back Nieuws

Branche toont zich strijdbaar op CPFE2023

21 september 2023

De podium- en evenementensector staat op een kantelpunt op het gebied van duurzaamheid, personeel, innovaties, inclusie, techniek en maatschappelijke impact. Dat blijkt de overkoepelende indruk van de 2023-editie van het Congres Podia Festivals Evenementen (CPFE2023), dat maandag 18 september plaatsvond in Utrecht. Meer dan andere branchecongressen, is het congres dé plek geworden waar branchegenoten op open en constructieve wijze gezamenlijk de uitdagingen aangaan die op hun pad liggen. 

CPFE2023

CPFE 2023 vond plaats in TivoliVredenburg en de Social Impact Factory en is een initiatief van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) in samenwerking met TivoliVredenburg en diverse andere branchepartijen. Met 1.145 bezoekers was het de best bezochte editie tot nu toe. Het overkoepelende thema van het plenaire programma en 66 deelsessies bleek de transitiefase waarin de branche zich bevindt.

Transities van binnenuit

De openingskeynote van Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-economische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen aan Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft de sector een spiegel voorgehouden. Hij betoogt hierin onder andere dat transities van binnenuit moeten komen en dat verandering niet iets is wat je bovenop bestaande organisaties kunt plakken. Ook stelt hij dat juist cultuur een middel kan zijn om ook op breder maatschappelijk vlak transities, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit, te kunnen realiseren. Het is dus aan juist deze sector om de komende jaren een nieuwe en leidende rol te pakken.

Succesvolle deelsessies

Het vinden van die rol blijkt dan ook de rode draad gedurende de deelsessies die volgen, of deze nu gaan over duurzaam evenementen organiseren, over (geestelijke) gezondheid in de branche of over de manier waarop organisaties worden ingericht en met personeel en bezoekers wordt omgegaan. De branche blijkt anno 2023 vaak een heel andere dan voor de coronapandemie, de meeste bezoekers zien de noodzaak van verandering en willen een (maatschappelijke) voortrekkersrol innemen.

Toekomstbestendige sector

Berend Schans (VNPF):‘Dit was de vijfde editie van dit evenement in deze opzet. We merken dat het een logisch moment in de agenda van iedere live muziek professional begint te worden, maar ook voor ‘naastgelegen’ partijen en partners. Publiek ontvangen we samen, of je nu een organisator, een fonds of een gemeente bent. We werken samen aan een toekomstbestendige sector. Goed om te merken dat dit congres daar een informerende en inspirerende rol in heeft.’

Steeds belangrijkere rol

Willem Westermann (VVEM): ‘We wisten voor onszelf al dat we een steeds belangrijkere rol in het leven van vrijwel iedere Nederlander hebben, maar zien dat opnieuw bevestigd in de breedte en diepte van de onderwerpen waar we mee te maken hebben. Het belang van het goed invullen van ontspanning, vermaak en inspiratie, waar we als entertainmentindustrie dagelijks mee bezig zijn, het was weer een genoegen elkaar daarover te treffen.’

Voor 2024 is er al een datum geprikt: het CPFE 2024 zal plaats vinden op 16 september 2024.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!